InterView IPGM
Msih terngiang ag,kisah seorg plajar(adik junior MMP mergkap adik shbtku,humairah) ditemuduga utk melayakkkan diri jd penuntut Institut Pendidikan Guru Malaysia..memg time dgr cter dr shbtku itu,sy tergelak kecil..tp bile bc blog adik junior 2..memg agak unique..kberanian dlm mngemukakan hujah n kepetahan berkata2..x sgka plak disebalik wjh yg pendiam,rupe2nya seorg y berani n petah..

Kisahnya begini..adik ni ditemuduga di IPGM Besut,tmpt yg sama masa sy ditemuduga last year..adik ni pn temuduga atas kos PA,BI,BA,sama nga sy..masa ditemuduga individu,panel temuduga menimbulkn 1 isu,yg berbunyi:


KERAJAAN SEKARANG NAK GURU LELAKI, TAPI YANG RAMAI GURU PEREMPUAN.GURU PEREMPUAN AMATLAH LECEH. CONTOH : BILE AJAK PERGI CAMPING, PREGNANT LA, ANAK DEMAM LA, HUSBAND X BAGI LA. N BLA3. MACAM MANA KITA NAK ATASI???

Berikut sbhgian dr dialog temuduga mreka..
panel 1 : agak2, mcm mana kita nk atasi?
calon : sepatutnya, bila kite bersedia untuk menjadi guru, kita haruslah terima segala arahan, means, setiap tugasan kena sempurnakan dengan baik..
panel 1 : mmg la semua orang ckp macm 2, semua yg datang temuduga cakap macam awk, bila dah jd guru, semua lesap.
calon : semua tu atas individu tu sendiri cg. x semua macam tu.
panel 2 : awak ckp senang la, sekarang mulut semua manis.
panel 1 : sekarangh ape jawapan awk? macammana kita nak atasi?
calon : (mggeleng kpala..)
panel 1 : macam mana tu awk? kami nk cg lelaki ni, yg datang tadi pun awk tengok kan, 3 perempuan 2 lelaki. macammana nak buat?
calon : masalah cikgu sekarang, nak cikgu lelaki, tapi lelaki tu sendiri x nak jd guru, kalau dia nak, dah lama dia datang temuduga kat sini cg. tapi ada ke diorang datang? x kn cg nak salahkan pihak perempuan pulak?
panel 1 : kiranya awk menyalahkan lelaki la ni? nanti, bila jd guru, awk nk salahkan semua lelaki? salahkan pengetua?
calon : bukan macam tu cg, yg sy isukan sekarang ni lain.
panel 2 : sekarang semua orang guna kuasa, kalau dapat kerja dekat sabah sarawak, semua nak mintak tukar, awk pulak, ayah pengarah kolej, ummi pulak guru, msti awk gunakan kuasa mereka utk mgelak dr tggungjawab lak kan?
calon : ape kena mengenanya dgn perkara ni plak cg? ape kaitannya dgn isu guru perempuan cg? panel 1 : cikgu rasa awk lbh sesuai ambil undang2. jadi peguam ke, pendakwa raya ke.
panel 2 : betul, komunikasi awak bagus, awak lebih sesuai dlm bidang tu, awk lbih suka berhujah. calon : kalau saya nak jadi peguam, saya x mintak maktab ni cg.
panel 2 : ok, dalam pernyataan hasrat ni, awk ada cakap, menjadi seorang guru, adalah orang yang bermatlamat. ape mksud awk sebenarnya ni? jadi polis, peguam, doctor x bermatlamat ke? calon : mereka semua orang yg bermatlamat cg. tp sbagai guru, matlamat kita lain, saya mahu menjadi org bermatlamat yg akan melahirkan doktor, polis dan peguam tu cg. guru adalah orang yg mendidik anak watan untuk berjaya, menunjukkkan masa depan mereka.
panel 2 : betul.tapi kenapa awkmemilih guru? kenapa tidak pilih peguam mahupun polis atau selainnya? mereka pun org bermatlamat kan?
calon : dah saya nak jd cikgu, saya mahu menjadi orang yg melahirkan mereka semua tu.
panel 2 : ibu bapa mereka yg lahirkan mereka
calon : kalau ibubapa yang melahirkan tu x care pasal mereka pun x menjadi cikgu, mereka tetap perlukan guru.
panel 1 : awak x sepatutunya kesini ..awak x layak menjadi guru.., pergilah cari sesuatu yg sesuai dgn awak..
calon : kenapa pulak macam tu cg.. dah sy nak jd guru.
panel 2 : mmg betul nak jd guru la ni?
calon : nak la..(seriously)

Teladan dr kisah ni..klu sy,cnfirm x jwb g2..msti jwpn sy nmpk jelas2 jwpn y hipokrit..wlupn memg la sy pn ad gak terpikir nk jwb g2..tp sy akn jd seorg y hipokrit sbb sy nk jg ati pnemuduga..tkut yo dgr sy jwb g2,jd x mint nk trime sy utk msuk mktb..hehhe..truk kn pmikrn sy..sempit sgt..huhu..

sbb sy igt ag..mse sy dtemuduga ari 2.. 1 soaln hok pnemuduga tya sy y sy still igt ag smpi skrg..klu awk kuar Darul Quran (tmpt hafal Quran) smata2 nk msuk mktb..awk akn nyesal..sb awk x kan bley smbung hfln..bahkan nk ngulg pn x sempt..sbb mktb ni byk aktvti luar..n sdikit sbyk lama2 awk akn lupe ap yg awk hfl..sbb biah mktb x sma nga Dq..tp dgn confident nye..sy jwb..sy akn pastikan bnd 2 x kan berlaku..sy akan smbung gak..mse 2,sy pegg hujah y sy bley ngafl sdiri klu btul2 sy nk..ngulg pn bleh..sbb pak sdara sy cter..bljr kt mktb ni time relax,sgt2 la relax..tdo memnjg pn xpe..so mse 2 bley la sy ngafl ckt..konon2nye la mse 2 kan tgh smgt ngafl kt dq..
tp memg berkata2 ni memg terlalu mudh..sape2 sje bley bg alasan g2 gni..tp xsmua dpt lakukn sbaiknye..lbih2 ag..pd mse 2 sy seorg yg hipokrit..jwb sokln2 tnp fikir logik ke x..mmpu ke x..sbb mtlmt sy pd mse 2 hnya nk dtemuduga dgn sbaiknye bg mmuaskn ati ke2 ibu bapaku serta sanak sdara..y nk sgt2 tgk sy msuk mktb..memndgkn sy org 1st kt kg 2 (puan) yg dpt twrn utk tmuduga mktb..ag pn,terdetik gak rse ksihn kt parents terutama abah..yg ambik cuti kijo smata2 nk antar sy g tmuuduga..dgn jarak dr umah hmpir 2jam lbih pjlnn..sy pd mse 2 hya berserah pdNya..wlupn ap y sy bt bkn 100% khendk sdiri..hnya utk meggembirakn ati ke2 ibu bapaku..yg dh lama nk tgk ank die msuk mktb,jd cg..

conclusinye..jgn la bersikp terlalu hipokrit..jgn pula terlalu terbuka..biarla sedang2..sbb klu terlalu hipokrit mcm sy,akan ad la penyesln ckt..huhu..tp bkn b'mkna sy xleh nk jaga Quran 100%..jus i can't continue utk hfl juz y baru stkt ni..ishh..pape pn,sy xnyesl pn msuk mktb..sbb alhmdulillah,sy dpt ketengn n kmdhn dlm tiap urusan sbb sy dh wt ssuatu y ma abah sy reda..sbb redha Allah pd redha ibu bapa..ma abah..nda mtk maaf sgt2 sbb terlalu byk wt ma abah kcik ati..trasa ati..tersinggung..n mcm2 ag..



ma abah tersayang..

Labels: edit post
6 Responses
  1. deeya. Says:

    hehe..
    jupo dh la..
    (..'')


  2. ~fadz~ Says:

    huhu..hjt bru nk bg..dh jupo..thnks sb sudi jenguk blog k.faz y x gapo2 pn..


  3. deeya Says:

    x gapo2?
    x gapo2 means,
    xde benda..
    penuh je tu..
    hehe..
    nice blog already sis..

    hepy mothers day..
    =D


  4. Anonymous Says:

    salam..
    nk mitak copy paste ni,leh x??
    reply asap..hehehe..

    ~aqilahmmp~


  5. faaza Says:

    wkmslm..
    maaf,lmbt reply..ad kmatian..
    em..nk copy paste sal interview ni ke?
    silakan la..

    nk paste dlm blog ke?
    nti bg la link ek..hehhe..


  6. bisikan hati Says:

    xler..nk post kat forum..
    blog masih dlm pmbinaan..
    nati arr dulu..hehehe......


Post a Comment

  • YM me!

    Followers

    PERJUANGANKU

    Pasti Tok Selehor
    (1994-1996)

    Sek Keb Kok Pasir
    (1997-2002)

    Maahad Muhammadi Perempuan,Kota Bharu
    (2003-2007)

    Darul Quran JAKIM,Kuala Kubu Bharu
    (29 Dec 2007-05 Julai 2008)

    IPGM Kampus Pendidikan Islam
    (14 Julai 2008-Dec 2013)